Vyslovene ma vytacaju komenty typu "je tam malo akcie". Je to asi udelom tejto zvlastnej doby, ze sceny ktore by mali byt vystrahou su viac na pobavenie a pribeh je az na druhom mieste. Ja si myslim ze Pacific je super, dokonca v mnohych ohladoch sa mi zda lepsi ako BoB. Urcite "neuspech" Pacificu je sposobeny aj tym ze nam Europanom je BoB blizsie, a miesta ako Guadalcanal, Midway, Tarawa, Saipan, Iwo Jima alebo Okinawa budu viac hovorit Americanovi, nez "beznemu" Europanovi. Co sa tyka rozdielov medzi BoB a Pacific, a aj dovodov preco The Pacific vyzera tak ako vyzera, su podla mna tieto:
1. Keby sa v TP chceli podobne ako v BoB zamerat na jednu jednotku a nie na jednotlivcov, nebolo by to mozne. Pozemna vojna na zapadnom fronte trvala od vylodenia v Normandii po kapitulaciu Nemecka necely rok, tym padom BoB moze sledovat osudy Easy Company, ktora bola nasadena takmer pri celom tazeni, kym v Pacifiku bojove operacie prebiehali od r. 1942 do juna/jula 1945 a mnohe jednotky boli striedane, ci uz koli dlzke nasadenia alebo koli tazkym stratam (vid "vystriedanie" postav z Leckie-ho na Sledge-a). Tym chcem povedat, ze by nenasli ani jednu jednotku podobnu Easy, ktora sa zucastnila bojov o Guadalcanal, Gloucester, Peleliu, Iwo Jimu a Okinawu, a preto je logicke, ze sa producenti zamerali na jednotlivcov, ktorych osudy sa prelinaju.
2. to co zazili Americania v Pacifiku, bolo v mnohych oblastiach zlozitejsie a strasnejsie nez ich boje v Europe. Tym konkretne myslim pomer poctu strat vzhladom na nasadene jednotky, fanaticky boj Japoncov "do posledneho muza" a s nim suvisiace peklo na kazdom jednom mieste, ktore obsadzovali, plus tropicke podnebie a pocasie, ktore si tiez vyziadalo svoju dan. Psychika vojakov v Pacifiku isla dole velmi rychlo a tym padom je normalne, ze sa serial zameral viac na nu, nez na "akciu".
3. mozno subjektivny nazor, ale Europa sa mi vidi viac zdokumetnovana nez Pacifik a zaroven je Tichy ocean trochu zabudnutym bojiskom 2. sv. vojny. Z vojny na Zapadnom fronte najdete nespocetne mnozstvo filmov, ci uz hranych alebo dokumentarnych, fotografii, after-action reportov od samotnych jednotiek, a hlavne ovela viac dennikov , ktore su asi najlepsie na vytvorenie si obrazu o boji z pohladnu obycajneho vojaka. BoB je zalozeny na podrobnych zapiskoch a vypovedi samotneho velitela Easy Company Richarda Wintersa a doplneny o vypovede niekolkych zijucich clenov tejto jednotky. Robert Leckie a Eugene Sledge su jedni z mala tych, ktore svoje zazitky z Pacifiku stihli dat na papier, Sledge formou dennika a Leckie formou uspesnej knihy + Basilone, ktoreho osud dopodrobna opisali media.
4. V The Pacific mame ovela viac obrazov zo zazemia, nez tomu bolo pri BoB. Preco? Pretoze taktika skokov z ostrova na ostrov urcuje pomerne kratke, no o to intenzivnejsie boje, medzi ktorymi marines oddychovali mimo frontu (ostov Pavuvu). Tym padom sa moze zdat, ze sa malo bojuje. V BoB sa Easy pohybovala takmer vyhradne s frontou, z coho mame pocit, ze sme stale v centre diania. Pomer bojovych casti medzi BoB a The Pacific je popritom skoro rovnaky.
5. Asi najdolezitejsi dovod: preco by mali producenti robit dva krat ten isty serial len na inom bojisku? Neviem ako vy, ja som sa tesil na to, ze The Pacific bude nieco ine a nieco nove nez BoB, a to co som chcel aby tam bolo, tak tam aj je.
Celkovo treba dbat na to, ze producenti sa snazili urobit serial, ktory je zamerany na psychologicku stranku postav nez na akcne pasaze s vybuchmi a lietajucimi koncatinami. Cielom nie je vojnu spropagovat, ako to robia povedzme pocitacove hry typu Call of Duty alebo novodobe americke "dokumenty", ktore maju nulovu vypovednu hodnotu, no je tam 1000 prestrihov na strelbu a explozie a do toho nejaky kvaziodbornik hovori, ako sa nepriatel posral od strachu, ked zbadal udatneho americkeho bojovnika za slobodu. The Pacific opisuje osudy skutocnych ludi a pokial mozno pri co najvernejsom zobrazeni reality skutocnej vojny, pri ktorej si mame povedat "tak takuto vojnu uz nikdy nechcem" alebo "som rad, ze som nebol na ich mieste". Pokial niekto serial odsudi za to, ze je malo "akcny", ze je v nom malo krvi, a rozhovory postav, pri ktorych krasne vidiet ako sa meni rozmyslanie cloveka, ktory preziva taku tramu, sa mu zdaju nudne, by si mal vstupit do svedomia a porozmyslat, ako by sa sam zachoval v takom pekle. Preto ja davam Pacificu plny pocet a urcite nan budem dlho spominat