1

Téma: The Pacific vs Band of Brothers

Ahoj,
po shlédnutí 5 dílů, jsem nabyl zjištění, že pokud stála tato minisérie přes tři miliardy, tz. 5 dílů, 1.5 miliardy, tak být panem Stevenem Spielbergem & Tomem Hanksem, postavím se ke zdi a rovnou se střelím do hlavy a ještě před tím, než by to udělali, tak zbylých 5 dílu spláchli do hajzlu, aby si netrhli větší trapas. Reklama na tuto minisérii vyžrala 80% financí a zbytek vyžrali herci + tým. Každopádně Band Of Brothers překonánan nebyl, u Brothers jsem trnul každým dílem, co se bude dít, ale Pacific má od toho hooodně daleko.

Ámen,
Redder.

"Nemohu nabídnout nic než krev, dřinu, slzy a pot." [Winston Churchill Leonard Spaner]

2

Re: The Pacific vs Band of Brothers

Říkáš v polovině celé minisérie. Nechci být za mudrce, ale být tebou, počkám si do konce a pak vynáším soudy.

The only hope you have is to accept the fact that you're already dead. The sooner you accept that, the sooner you'll be able to function as a soldier is supposed to function: without mercy, without compassion, without remorse. All war depends upon it.

3

Nesouhlasim, Pacific má své kouzlo stejně jako Band of Brother, mě to chytlo hned od prvního dílu smile

4

Přijmeme-li skutečnost, že někdo může mít ke svým činům jiné pohnutky, než sami očekáváme, můžeme být překvapeni postupem, který se nám v tomto světle najednou objevuje jako naprosto logický.

Jinými slovy, je evidentní, že autoři se nezaměřili v první řadě jen na pobavení diváka, ale nutí k přemýšlení.
Setkání s lidmi, kteří válku prožili na vlastní kůži, musí zanechat stopu.

Takové setkání změní přístup k životu a naučí vážit si jej a respektovat ostatní.

Rozhořčené komentáře jsou naprosto k ničemu.

5

Co ine ma urobiť film resp.serial ak nie baviť divaka , ako velmi som sa tesil na Pacifik tak velmi ma sklamal nehovorim ma svoje svetle chvyle ale tie totalne zatienuje nezazivny dej jednotlivych dielov v ktorych sa cez polovicu casu nic nedeje , alebo aj "B" herci ktory mne neutkvú v pamati ani na 10 minut ...ano dopozeram seriu ale len kvoôi tomu aby som si mohol povedat " hej videl som to" . Band of Brothers to podla mna nedosiahlo ani po kolena ..moj nazor

6

@MaximusBz Jak už se tu říkalo, tohle není na srovnání s BoB, tohle je 100 a 1! Nechápu proč se to stále porovnává je to uplně něco jiného než Band of Brothers.

7

Porovnává se to proto, protože je to od stejných tvůrců. A je to též válečný seriál, je vcelku normální, že se porovnává žánr.

8

Srovnávat se to dá ale není to na místě. Jak tvůrci říkali nechtěli dělat to samé, nechtěli se opakovat. Já osobně si myslím. že se seriál prostě zaměřil na psychologii postav a to většina diváků bere jako nudu. Dále možná většina nasadila své očekávání dost vysoko (kvůli reklamě kterou to mělo nebo kvůli jeho bráškovi BoB) a i to se možná projevilo na vašem hodnocení. Já například čekal od BoB hodně (bylo to top 3 na csfd) a válečný seriál, kde bylo také válečných scén poskromnu, takže jsem byl mírně zklamán, ale když jsem se ohlédl zpět, zařadil jsem to mezi své nejoblíbenější seriály. Navíc BoB má výhodu v tom, že se odehrává ve více známém prostředí pro nás, že jsme viděli pořádně nepřítele a obecně z přehlednosti a většího prostoru bitev, což se v Pacifiku stát nemohlo. Také válečných scén je zde méně proto, že by to byl pořád stejný masakr a asi 10 minut lítání končetin mi stačí.

9

Nech si vravi kto chce co chce Band of Brothers nebol prekonani ani nahodou.Tento serial nema taky tah na branku ako Band of Brothers.Tam bola
akcia od druheho dielu do konca.Herci podali daleko lepsi vykon ako v tito Pacifiku.Ich kariery mozte sledovat aj teraz. Po tychto hercoch ani pes nestekne. Hlavne ma srali tie pateticke zabery kamery do ksichtov vojakov ktory sa vracaju z boja.
Osmi diel Iwo Jima,premrstena prilezitost.koho zaujima ze sa Basilone ozenil,
ked akcii bolo venovanych poslednych 10 minut serialu. Za tie prachy co do toho investovali mali vyhodit do vzduchu celi poondiaty ostrov
kde sa to natacalo.

10

YGHY napsal:

Koho zaujima ze sa Basilone ozenil, ked akcii bolo venovanych poslednych 10 minut serialu. Za tie prachy co do toho investovali mali vyhodit do vzduchu celi poondiaty ostrov kde sa to natacalo.

Vůbec nevíš, o co tvůrcům šlo. Od seriálu jsi čekal jatka, která jsi dostal v míře menší než malé a teď plácáš nesmysly. Právě ten dopad na běžný vojáky, kteří se vrací z bitvy a to, jak se s tím po zbytek života srovnávali, je to, oč tady běží. To, že nevíš jak to pak v takových případech tiká, není problém tvůrců potažmo seriálu.

The only hope you have is to accept the fact that you're already dead. The sooner you accept that, the sooner you'll be able to function as a soldier is supposed to function: without mercy, without compassion, without remorse. All war depends upon it.

11

Vyslovene ma vytacaju komenty typu "je tam malo akcie". Je to asi udelom tejto zvlastnej doby, ze sceny ktore by mali byt vystrahou su viac na pobavenie a pribeh je az na druhom mieste. Ja si myslim ze Pacific je super, dokonca v mnohych ohladoch sa mi zda lepsi ako BoB. Urcite "neuspech" Pacificu je sposobeny aj tym ze nam Europanom je BoB blizsie, a miesta ako Guadalcanal, Midway, Tarawa, Saipan, Iwo Jima alebo Okinawa budu viac hovorit Americanovi, nez "beznemu" Europanovi. Co sa tyka rozdielov medzi BoB a Pacific, a aj dovodov preco The Pacific vyzera tak ako vyzera, su podla mna tieto:
1. Keby sa v TP chceli podobne ako v BoB zamerat na jednu jednotku a nie na jednotlivcov, nebolo by to mozne. Pozemna vojna na zapadnom fronte trvala od vylodenia v Normandii po kapitulaciu Nemecka necely rok, tym padom BoB moze sledovat osudy Easy Company, ktora bola nasadena takmer pri celom tazeni, kym v Pacifiku bojove operacie prebiehali od r. 1942 do juna/jula 1945 a mnohe jednotky boli striedane, ci uz koli dlzke nasadenia alebo koli tazkym stratam (vid "vystriedanie" postav z Leckie-ho na Sledge-a). Tym chcem povedat, ze by nenasli ani jednu jednotku podobnu Easy, ktora sa zucastnila bojov o Guadalcanal, Gloucester, Peleliu, Iwo Jimu a Okinawu, a preto je logicke, ze sa producenti zamerali na jednotlivcov, ktorych osudy sa prelinaju.
2. to co zazili Americania v Pacifiku, bolo v mnohych oblastiach zlozitejsie a strasnejsie nez ich boje v Europe. Tym konkretne myslim pomer poctu strat vzhladom na nasadene jednotky, fanaticky boj Japoncov "do posledneho muza" a s nim suvisiace peklo na kazdom jednom mieste, ktore obsadzovali, plus tropicke podnebie a pocasie, ktore si tiez vyziadalo svoju dan. Psychika vojakov v Pacifiku isla dole velmi rychlo a tym padom je normalne, ze sa serial zameral viac na nu, nez na "akciu".
3. mozno subjektivny nazor, ale Europa sa mi vidi viac zdokumetnovana nez Pacifik a zaroven je Tichy ocean trochu zabudnutym bojiskom 2. sv. vojny. Z vojny na Zapadnom fronte najdete nespocetne mnozstvo filmov, ci uz hranych alebo dokumentarnych, fotografii, after-action reportov od samotnych jednotiek, a hlavne ovela viac dennikov , ktore su asi najlepsie na vytvorenie si obrazu o boji z pohladnu obycajneho vojaka. BoB je zalozeny na podrobnych zapiskoch a vypovedi samotneho velitela Easy Company Richarda Wintersa a doplneny o vypovede niekolkych zijucich clenov tejto jednotky. Robert Leckie a Eugene Sledge su jedni z mala tych, ktore svoje zazitky z Pacifiku stihli dat na papier, Sledge formou dennika a Leckie formou uspesnej knihy + Basilone, ktoreho osud dopodrobna opisali media.
4. V The Pacific mame ovela viac obrazov zo zazemia, nez tomu bolo pri BoB. Preco? Pretoze taktika skokov z ostrova na ostrov urcuje pomerne kratke, no o to intenzivnejsie boje, medzi ktorymi marines oddychovali mimo frontu (ostov Pavuvu). Tym padom sa moze zdat, ze sa malo bojuje. V BoB sa Easy pohybovala takmer vyhradne s frontou, z coho mame pocit, ze sme stale v centre diania. Pomer bojovych casti medzi BoB a The Pacific je popritom skoro rovnaky.
5. Asi najdolezitejsi dovod: preco by mali producenti robit dva krat ten isty serial len na inom bojisku? Neviem ako vy, ja som sa tesil na to, ze The Pacific bude nieco ine a nieco nove nez BoB, a to co som chcel aby tam bolo, tak tam aj je.
Celkovo treba dbat na to, ze producenti sa snazili urobit serial, ktory je zamerany na psychologicku stranku postav nez na akcne pasaze s vybuchmi a lietajucimi koncatinami. Cielom nie je vojnu spropagovat, ako to robia povedzme pocitacove hry typu Call of Duty alebo novodobe americke "dokumenty", ktore maju nulovu vypovednu hodnotu, no je tam 1000 prestrihov na strelbu a explozie a do toho nejaky kvaziodbornik hovori, ako sa nepriatel posral od strachu, ked zbadal udatneho americkeho bojovnika za slobodu. The Pacific opisuje osudy skutocnych ludi a pokial mozno pri co najvernejsom zobrazeni reality skutocnej vojny, pri ktorej si mame povedat "tak takuto vojnu uz nikdy nechcem" alebo "som rad, ze som nebol na ich mieste". Pokial niekto serial odsudi za to, ze je malo "akcny", ze je v nom malo krvi, a rozhovory postav, pri ktorych krasne vidiet ako sa meni rozmyslanie cloveka, ktory preziva taku tramu, sa mu zdaju nudne, by si mal vstupit do svedomia a porozmyslat, ako by sa sam zachoval v takom pekle. Preto ja davam Pacificu plny pocet a urcite nan budem dlho spominat smile

12

matusb: konecne nejaky normalny clovek, ktery pochopil o cem je The Pacific. Je to opravdu povedeny serial, jenz ukazuje co dela valka s lidma a o tom to presne je, popsat ty strasny dopady na psychiku lidi a jak se bude chovat za tech nejhorsich podminek. Opravdu bych nechtel byt v jejich kuzi.

Fuck you, Shut up. FUCK YOU SLEDGE! SHUT UP SHELTON!

13

Matusb ,páči sa mi tvoj nazor.Ak som aj serial zhodil tak sa ospravedlnujem.Uvedomujem si ze tazenie v Europe a v Pacifiku
boli uplne odlisné. Kritizujem len niektore časti serialu hlavne nevyváženosť.Práve som dopozeral časť Okinawa a myslím že
bola najlepšia z celého seriálu. Páčil sa mi posun postáv.Naproti tomu časť Melbourne bola najhoršia.
Deiwi ak si myslíš že chcem vydieť len lietajúce končatiny a črevá si na omyle.V časti Iwo Jima ma sklamalo to že jedna z hlavných
postáv uháňa ženskú a bolo tomu venovaný priveľký priestor.Samotnému taženiu sa veľmi nevenovali.Mám záujem aj o informácie
zo zákulisia jednotlivých ťažení (plány a následné prevedenie),nemusia tam lietať ruky a nohy. Čo sa týka nezmyselnosti vojny pozri si
Tenkú červenú liniu. Tento film pokladám za fakt vynikajúci.

14

Lehce seriálu může uškodit to, že na každý díl se čeká týden. Respektive tím chci říct, že celkovému hodnocení (které je mnohdy příkré) ubírá taková rozkouskovanost seriálu. Už jsem někde tvrdil, že si myslím, že hodnocení Pacifiku se zlepší s postupem času, až diváci shlédnou celý seriál najednou a vytvoří si tím nějakou syntézu příběhu. (ostatně nebylo lehké spojit tři rozdílné příběhy, zatímco v Bratrstvu jako by šli do hotového - jedna rota)
MatusSB má ve většině věcí pravdu, ano Pacifik skutečně klade velký důraz na psychiku vojáka, plnící se deziluzí  díky nekonečnému válečnému šílenství (bitva o Okinawu hovoří za vše).
A to poslední díl naštěstí nekončí jen přivítáním.

15

Škoda, že se tohle nedá sehnat v češtině. http://tinyurl.com/3yz3o5q
Alespoň se louskáním v angličtině něco přiučím smile

16

Na Pacific se dá dívat, ale kvalitou příběhu je na hony vzdálen Bratrstvu neohrožených. Jako zásadní rozdíl mezi oběma seriály vidím v tom, že Bratrstvo bylo mnohem více kompaktnějším příběhem. Na Pacificu je vidět, že je založen na příběhu více lidí, čímž je narušena orientace v postavách. V Bratrstvu byl příběh soustředěn kolem jedné roty a co díl, to příběh jednoho jejího člena. V Pacificu je prvních pět dílů zaměřeno na jednu postavu, zbylé části na druhou. Nic víc, nic míň. V tom vidím zásadní problém. Co do efektů je Pacific pochopitelně výborný, ale po scénaristické stránce je velmi chabý. Jak tu již zaznělo: reklama překonala očekávání.

17

xxmz napsal:

Škoda, že se tohle nedá sehnat v češtině. http://tinyurl.com/3yz3o5q
Alespoň se louskáním v angličtině něco přiučím smile

Dočkej času. Myslím, že to podobně jako Generation Kill bude přeloženo do češtiny a vyjde to i u nás. U GK jsem to nečekal a před měsícem jsem byl mile překvapen, když se kniha objevila na pultech.

18

@ matusb: S tvojím názorom sa úplne stotožňujem.

Síce je pravda, že BoB som ešte nevidel, ale to čo hľadám vo vojnových filmoch a seriáloch je predovšetkým ich myšlienkové a duševné pochody. Čo sa odohráva práve ich hlave a podobne. Je ľahké spraviť film/seriál iba o boji, zabíjaní, atď. To dokáže každý, ale zachytiť to čo zachytáva TP je niečo náročné a nie každý to dokáže. Preto už iba keď bol ohlásený seriál a jeho tvorcovia hneď mi bolo jasné, že to nebude niečo obyčajné. Myslím, že odviedli fakt kus dobre práca a bude mi chýbať tento miniseriál.

19

Dakujem a som velmi rad, ze su ludia ktori pochopili o com je tento serial smile

Pre vsetkych podobne zmyslajucich, co nepotrebuju specialne efekty ale skutocnu realitu, okrem uz tu spomenuteho Generation Kill, alebo tematikou a bojiskom Pacific-u blizkej Tenkej cervenej linii odporucam film The Warriors (http://www.csfd.cz/film/46826-valecnici/). Uprimne poviem, ziadny film mi tak neotvoril oci ako tento. Odohrava sa pocas kofliktu v byv. Juhoslavii z pohladu mierovych jednotiek, ktore tam doslova nemohli nic robit.

V najbilzsom case sa chystam na toto http://www.csfd.cz/film/198327-shake-ha … the-devil/  Kto pozna tematiku genocidy v Rwande a bezmocnost jednotiek OSN, asi vie o com je rec, ostatnym odporucam popatrat cez google a potom pozriet tento film.

Ehm to len tak bokom, ospravedlnujem sa adminovi ze som trochu odbocil od temy The Pacific wink

20

Prvních 4-5 dílů byly nejhorší, ale zbytek byly mnohem lepší. Takže celkově hodnotím jako průměr(***). Opravdu sem čekal hodně, bohužel obrovské zklamání. BoB je lepší ve všech ohledech. I víc jak 20 let starej seriál Tour of Duty(Četa v akci) je o dost lepší než pacifik. Česká televize mně po dlouhé době zas udělala radost s opakováním BoB na ČT 1. Určitě si to shlédnu ještě jednou. Mé 3 nejlepší válečné seriály: 1) BoB 2) Četa v akci 3) Pacifik

21

asi ma tu za to ukrizujete ale budis,je to moj nazor...po pozreti vsetkych desiatich dielov pacificu musim skonstatovat ze podla mojho nazoru je Pacific lepsi ako B.O.B...nehodnotim jednotlive aspekty ale celkovy dojem

22

velkyvezir napsal:

Na Pacific se dá dívat, ale kvalitou příběhu je na hony vzdálen Bratrstvu neohrožených. Jako zásadní rozdíl mezi oběma seriály vidím v tom, že Bratrstvo bylo mnohem více kompaktnějším příběhem. Na Pacificu je vidět, že je založen na příběhu více lidí, čímž je narušena orientace v postavách. V Bratrstvu byl příběh soustředěn kolem jedné roty a co díl, to příběh jednoho jejího člena. V Pacificu je prvních pět dílů zaměřeno na jednu postavu, zbylé části na druhou. Nic víc, nic míň. V tom vidím zásadní problém. Co do efektů je Pacific pochopitelně výborný, ale po scénaristické stránce je velmi chabý. Jak tu již zaznělo: reklama překonala očekávání.

Po shlédnutí celého Pacificu konstatuju totéž. Přesto poslední díly můj celkový dojem tak nějak spravily. Nevo už zkrátka člověk věděl, co čekat. smile